fbpx

Boekselen: creatief werken in een boek

Wat is Boekselen? Boekselen is mijn eigen versie van Altered Text. Het is creatief spelen in een bestaand boek. Een boek dat je anders zou hebben weggegooid, of een boek dat je tweedehands hebt gekocht omdat je de kaft of de illustraties zo mooi vond… een boek dat je niet meer zou willen lezen. Het krijgt een nieuw leven als kunst- en speelwerk. En misschien gaat het je dan meer vertellen dan je had verwacht!

Mogelijkheden en cadeautjes
De mogelijkheden met en op pagina’s met tekst (en eventueel afbeeldingen) zijn eindeloos. Je kunt tekenen, schilderen, collages maken, schrijven, knippen, stempelen, borduren, enzovoorts. Maar een boeksel is pas echt een boeksel als er ‘iets’ gebeurt met de oorspronkelijke tekst. Misschien kun je woorden met elkaar verbinden tot een nieuwe zin of verhaal. Of vind je één zin die je verder wilt uitwerken. Het kan zómaar gebeuren dat je zin hebt om een boom te tekenen, en dat je na afloop ontdekt dat het woord ‘boom’ voorkomt op de bewerkte pagina. Dat woord kun je dan accentueren. Cadeautje!

Creatief spelen
Creatief spelen… dat houdt in dat je niet al te veel in je hoofd hebt over het gewenste resultaat. Dat je dingen uitprobeert en laat gebeuren. Dat je de kritische stemmetjes in je hoofd even aan de kant schuift. Dat je zorgvuldig waarneemt en je verbaast over wat er onder je handen tot stand komt. De spelregels bedenk je zelf, en ze mogen naar hartenlust worden aangepast, op zoek naar plezier en mooie ideeën. Het één leidt tot het ander. Je ontdekt een bron van inspiratie.

Verloop van de huiskamerworkshop
Wanneer je bij mij in Gouda een huiskamerworkshop Boekselen volgt, tref je een tafel vol werkmaterialen aan. Je neemt zelf een boek mee om in te werken. Ik toon je voorbeelden van boeksels en zet je aan het werk met enkele korte opdrachten. Daarna is er tijd om een van die opdrachten verder uit te werken, of om zelf ‘helemaal los te gaan’. Na afloop krijg je een boekje mee met nog meer opdrachten en een lijstje met inspirerende sites. Je gaat dus naar huis met enkele zelfgemaakte boeksels en voldoende bagage om thuis verder te werken. Daar heb je verder geen bijzondere materialen voor nodig. Pas wel op voor het verslavende effect!

De workshops worden het hele jaar door op verschillende data en tijden gegeven. Je vindt de data op deze site en op de site van Creatief Gouda . Bij de workshops in de schoolvakanties zijn kinderen vanaf een jaar of acht ook van harte welkom. Je kunt de workshop prima meerdere keren volgen; ik geef je dan nieuwe uitdagingen. Een workshop kost 25 euro per persoon (15 euro voor kinderen) inclusief koffie, thee, lekkers, gebruik van alle materialen en het handgemaakte Boekselboekje met opdrachten. Ook kan ik een workshop geven op verzoek en/of op locatie, bijvoorbeeld om een verjaardag te vieren of als vriendinnen-uitje.

Huiskamerworkshops Boekselen
Kosten: 25 euro per persoon.
Data in overleg, minimaal 2 personen.
Tijd: ochtend 9.30-11.30; avond 19.30-21.30 uur (of anders, in overleg)
Plaats: Gravin Beatrixstraat 19, Gouda.
Aanmelden: via loesvork@kpnplanet.nl, telefoon (0182) 522 192, of via de site van Creatief Gouda.

Ook mogelijk: Workshop Boekselen inclusief lunch of high tea.
Op een mooie locatie in Gouda of op verzoek elders.

Plaats een reactie