fbpx

Wat is Boekselen?

Boekselen is een woord dat ik zelf heb bedacht en alweer enkele jaren volop gebruik. Ik gebruik het voor creatief werken in en met een oud boek.
Knutselen + boeken = boekselen.

Dat je iets met oude boeken kunt doen heb ik natuurlijk niet zelf bedacht. Er bestaan vele woorden voor die ofwel anderstalig zijn, ofwel verwijzen naar Echte Kunst. Zoals altered text, artwork on boogpages, book art, found poetry, altered books… Die termen gebruik ik om op internet rond te struinen en inspirerende ideeën op te doen. Die ik dan weer vertaal naar activiteiten die je zelf thuis kunt doen. Met spullen die je gewoon al in huis hebt (je hebt toch wel ergens een balpen liggen ofzo?). Vooral omdat het zo leuk is om te doen en niet persé omdat het iets moois moet worden.

Gebruik een oud boek als creatieve speeltuin, dat wens ik je toe! Lekker spelen in en met een oud boek. Je bedenkt de spelregels zelf en je mag ze altijd weer aanpassen, ook halverwege. Geniet van het proces. Voor mij werkt het prima om mijn hoofd uit te schakelen na een drukke werkdag.

Enkele jaren geleden begon ik met Boekselen. Ik liet mijn Boeksels voorzichtig zien op Flickr en Creatief Contact (netwerk van Jenny de Bode). Daar kwamen positieve reacties op en men vroeg mij om er workshops in te geven. In die tijd deed ik toevallig ook mee aan Goudse Hartstocht. Dat is een tocht langs huiskamers van stadgenoten, waarbij de bewoner vertelt over zijn of haar passie. Ik was ook aan de beurt met mijn huiskamer en heb niet alleen verteld over mijn passie Boekselen, maar de bezoekers ook aan het werk gezet. Zo zijn de huiskamerworkshops Boekselen geboren.

Huiskamerworkshops zijn kleinschalig en vol persoonlijke aandacht. Ik kan lekker thuis blijven, ik heb al mijn spullen en inspirerende boeken bij de hand en hoef geen huur te betalen. Ik haal wat lekkers in huis of bak het zelf. Ik zet biologische thee en koffie en als je opgeklopte melk wilt dan kan dat ook. Voor mij geen zaaltje met TL-verlichting! Ik maak alleen een uitzondering voor ondernemers als Hans de Gier en Marleen Swagemakers die heerlijke en biologische lunches en high teas kunnen verzorgen op mooie, Goudse, huiskamer-achtige plekjes.

De laatste tijd zie ik het boekselvirus om zich heen grijpen. Op Pinterest verschijnt het ene bord met Boeksels na het andere. Eerst van mensen die ik kende, maar nu ook al van onbekenden. Ik wens iedereen heel veel plezier met het boekselen. En als jullie een workshop willen volgen dan weten jullie mij te vinden!

Hartelijke groet uit Gouda,
Loes Vork

Plaats een reactie