fbpx

Zelf kaarten maken met boekselen

Kaarten boekselen

Altijd leuk: een zelfgemaakte kaart versturen. En ontvangen natuurlijk. Extra verrassend als het ontwerp en de tekst precies passen bij de ontvanger en de gelegenheid. De techniek boekselen kun je op allerlei manieren kwijt op een persoonlijke, zelfgemaakte kaart. Hieronder beschrijf ik een paar manieren om zelf kaarten te maken met boekselen.

Als basis gebruik ik meestal een kaart van effen, gekleurd karton. Ik koop ook wel setjes met lege kaarten en bijpassende enveloppen. Verder gebruik ik losse pagina’s uit boeken en atlassen, die ik speciaal voor dit doel heb bewaard.

Kaart met een boekselfragment

kaart maken met boekselen

Snijd een rechthoek of vierkant uit een boekpagina, en zoek in dit fragment naar passende woorden. Ga te werk zoals je normaal gesproken ook doet bij het boekselen. Teken bijvoorbeeld om de gevonden woorden heen, of breng kleur aan of streep de overige tekst weg. Lijm het boekselfragment op de kaart.

Geboekselde naamkaart

Bij wijze van geboortekaartje kun je een naamkaart maken. Teken met behulp van een groot formaat sjabloon de letters van de naam van de baby op boekpagina’s. Of ontwerp zelf grote letters. Knip de letters uit. Vouw een langwerpige strook karton in zigzag vorm, en lijm op ieder vlakje een letter. De kaart kan nu rechtop worden neergezet.

Op boekpagina gestempelde kaart

Zodra ik gummen in groot formaat zie, sla ik meteen een voorraadje in. Want daar kun je zo fijn stempels mee maken. Bijvoorbeeld van een toepasselijke tekst, die ik afdruk op een stukje boekpagina. En klaar is je kaart. De voorbeelden spreken voor zich!

Kaart met slinger van atlas of boek

Extra feestelijk: een slinger die de jarige meteen op kan hangen. Verzin zelf een slinger, bijvoorbeeld met driehoekige vlaggetjes van atlas, of rechthoekige vlaggetjes van boekpapier. Eventueel schrijf je nog een toepasselijke tekst op de vlaggetjes.

Citaatkaart met geknipte zinnen

Zoek afbeeldingen die je aantrekkelijk vindt en die ‘lege’ ruimte hebben waarop je teksten kunt plakken. Denk aan dieren, natuur of mensen. Knip leuke, korte zinnen en uitspraken uit boeken. In kinderboeken vind je vaak een groter lettertype en kortere zinnen. Ook grootletterboeken zijn fijn om hiervoor te gebruiken. Verzamel meerdere teksten en ga dan schuiven, op zoek naar leuke combinaties die passen bij de afbeeldingen. Lijm de afbeeldingen en teksten op een kaart.

Geen zin om zelf kaarten te maken, of niet zo handig? Bekijk dan de kaarten die ik in mijn webshop heb gezet, en laat ze thuis bezorgen.