fbpx

Lesideeën van boekselen voor po en mo

Boekselen met je klas

De creatieve techniek boekselen is op diverse manieren in te zetten in het onderwijs aan kinderen, tieners en volwassenen.

De mogelijkheden voor het taalonderwijs liggen voor de hand (zowel het Nederlands als les in andere talen), maar er is veel meer mogelijk.

Met boekselen kun je aansluiten bij specifieke thema’s zoals bekende personen, identiteit, tegenstellingen, emoties, oorlog en vrede, geschiedenis en de seizoenen.

Je kunt via het boekselen tegelijkertijd werken aan taalplezier, creativiteit, (zelf)reflectie, verdieping, ontspanning en differentiatie.

Workshops, lezingen en studiedagen
Voor leerkrachten van po en mo, NT2 en PABO leerlingen

Met alle plezier bezoek ik de school om een lezing, workshop of studiedag te geven. Dat is zowel leuk voor jezelf om te volgen, als inspirerend voor je lessen. Een live of online workshop duurt bij voorkeur 2 uur.

Wat gaan we doen?
– Je maakt kennis met de creatieve techniek Boekselen door het zelf te doen
– Je leer de belangrijkste spelregels van het Boekselen
– Je begrijpt hoe je een les in Boekselen het beste op kunt bouwen
– Je krijgt ideeën voor de Boeksel-les aan en expositie met je brugklas
– Je krijgt ideeën om het Boekselen vaker te gebruiken in de lessen
– Je begrijpt het effect van Boekselen op creativiteit, plezier in taal, persoonlijke ontwikkeling, zelfreflectie, ontspanning en concentratie, en de mogelijkheden voor differentiatie
– Je ontvangt na afloop de werkbeschrijvingen per mail.

Wanneer de school mijn boek aanschaft voor de leerkrachten, kan  mijn workshop of lezing goedkoper of zelfs gratis zijn (afhankelijk van het aantal).  Themaworkshops en workshops op maat zijn ook mogelijk.  Neem snel contact op voor een afspraak en opgaaf van de kosten!

Lesideeën voor primair onderwijs en middelaar onderwijs

Mijn pdf’s met lesideeën en werkbladen mogen vrij worden gebruikt in het onderwijs, maar niet voor commerciële doeleinden. De focus ligt in de lesideeën op het werken in een boek, oftewel op boekpagina’s of kopieën daarvan. Soms geef ik enkele aanvullende knutselideeën. Voor meer knutselideeën verwijs ik naar mijn DIY blogs (klik hier) en naar de miniboekjes Kerst: 12 DIY’s van boekselen en Knutselen met boek – Hart: 9 DIY’s van boekselen.

Op aanvraag ontwikkel ik ook materiaal op maat en/of voor een specifiek thema.

Verder zijn de ideeën die ik deel in mijn workshops voor volwassenen ook zeer geschikt als inspiratie voor het onderwijs. Deelnemers aan mijn workshops krijgen na afloop altijd de werkbeschrijvingen gemaild, zowel bij online als bij live workshops.

Mijn achtergrond

Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Utrecht en deed pedagogische en didactische kennis en vaardigheden op als trainer bij scouting. Op dit moment combineer ik mijn werk als marketing trainer met mijn ‘uit de hand gelopen hobby’ boekselen. In 2019 verscheen mijn boek ‘Uitgelezen’ waarin de techniek van het boekselen stap voor stap wordt beschreven. Het zorgvuldig vormgegeven boek bevat opdrachten, veel voorbeelden, materiaalkennis en persoonlijke verhalen die duidelijk maken wat het effect van boekselen kan zijn.

Lesideeën van boekselen

Op dit moment zijn er twee pdf’s met boeksel lesideeën beschikbaar om te downloaden en zelf te gebruiken voor niet-commerciële situaties zoals in de klas en voor activiteitenbegeleiding.

Er komen binnenkort nog meer lesideeën beschikbaar. De pdf’s hieronder zijn al in ontwikkeling.
Kun je niet wachten of heb je een verzoek? Mail me gerust!

 • Boekselen met Hugo de Groot
  Onder meer: levensbeschrijving van Hugo de Groot, ontsnapping in boekenkist uit Slot Loevestein, vrijheid en gevangenschap, spelregels voor oorlog en vrede
 • Boekselen met Herman de Man
  Onder meer: levensbeschrijving van Herman de Man, naam en identiteit, verschil tussen je karakter en hoe je wil leven, tegenstellingen, de streek waarin je opgroeit, waarnemen
 • Zes Brede School lessen Boekselen
  Voor leerlingen die plezier hebben in taal en lezen en creativiteit.
 • Boekselen met je Hart / Valentijn
 • Lente Boekselen