fbpx

Boekselen met Herman de Man: inspiratie opdoen bij een ingewikkelde en talentvolle schrijver

Boekselen met Herman de ManDe afgelopen weken richtte ik mijn aandacht op Herman de Man, omdat ik binnenkort workshops Boekselen ga geven tijdens de Herman de Man maand. Ik lees in zijn werk en zoek informatie over zijn leven, op zoek naar ideeën voor boekselklusjes die daarbij aansluiten.

Herman de Man is vooral bekend door zijn streekromans die spelen in de Lopikerwaard en Krimpenerwaard. Omdat ik zelf ook in dat gebied woon en ben opgegroeid, kwam ik zijn naam regelmatig tegen. Ik weet nog dat de opnames van de Tv-serie voor Het Wassende Water (1989) een spannende gebeurtenis waren, waar iedereen het over had. Toch wist ik maar weinig over de schrijver. En hoewel ik een Herman de Man omnibus in de kast heb staan die nog van mijn oma is geweest, had ik zijn werk nog nooit gelezen, zelfs niet tijdens mijn studie Nederlands.

Mijn eerste pagina’s in Het Wassende Water waren een verrassing. Eerlijk gezegd had ik een moeilijk toegankelijke tekst verwacht, over onderwerpen die ver van me af staan, op zijn minst in tijd. En ja, het lezen was inderdaad even wennen, totdat ik de tekst als het ware ging voorlezen, maar dan in mijn hoofd. Ik kwam daardoor in het ritme waarin de zinnen waren opgebouwd en door de woorden voor mezelf uit te spreken, begreep ik veel beter wat er stond.

Hoewel Herman de Man in zijn tijd het verwijt kreeg dat hij maar ‘een verteller’ was, is dat nu juist wat me aanspreekt in zijn boeken. Het is alsof je naar iemand luistert die er zelf echt bij was, en daardoor ben je er zelf ook als het ware bij. Zijn beschrijvingen heten plastisch te zijn, oftewel beeldend, beschrijvend, wat ook vaak negatief wordt opgevat (als in: ‘je hebt je wel erg plastisch uitgedrukt’). Maar daardoor zie je het echt vóór je, wat fijn is als je zou willen tekenen bij de tekst. En als het om emoties gaat kun je je goed invoelen. Het past prima bij de tijd waarin we nu leven en de toenemende belangstelling voor ‘storytelling’ en authentieke, levensechte verhalen.

Ik ga in deze blog natuurlijk niet verklappen hoe ik het leven en werk van Herman de Man heb vertaald in creatieve opdrachten om te boekselen. Als je dat wilt weten kun je je aanmelden voor de workshop die ik geef: in juli 2021 1x live en 1x online (zie de linkjes hieronder). Op verzoek kan ik de workshop uiteraard vaker geven.

Wat ik wel kan zeggen is dat Herman de Man een gecompliceerde persoonlijkheid was met een turbulent leven en interessant werk, dat volop aanknopingspunten biedt om te boekselen. We gaan boekselen op basis van zijn eigen teksten. Misschien heb je zelf een boek van Herman de Man dat je wilt ‘verboekselen’, maar ik zorg tijdens de workshop ook voor kopieën waar je op en mee kunt werken. Want een gesigneerde eerste druk kun je beter maar intact laten…

Tijdens de workshop ‘Boekselen met Herman de Man’ vertel ik steeds korte stukjes over het leven en/of werk van Herman de Man, waarna een boekselopdracht volgt die daarbij aansluit. Die maak je terplekke gedurende ongeveer 20 minuten, waarna we naar het volgende deel gaan. Na afloop heb je dus meerdere boeksels gemaakt in verschillende thema’s en met verschillende technieken, en weet je meer over Herman de Man. Bovendien heb je nog extra ideeën gekregen waarmee je zelf verder kunt boekselen. Na de workshop ontvang je een hand-out met alle beschrijvingen en voorbeelden.

Laagdrempelig kennis maken met Boekselen kan ook: Zondag 18 juli ben ik met boekselen een van de vele (inloop-)activiteiten tijdens de Herman de Man fietsroutes. Je vindt me tussen 12 en 16 uur op het erf van de familie Groothuis, Oost Vlisterdijk 42 te Vlist.

Doe mee met de Challenge Boekselen met Herman de Man

Workshop Boekselen met Herman de Man in Montfoort op donderdag 22 juli 10-12 uur

Online workshop Boekselen met Herman de Man op maandag 26 juli 19-21 uur

Op zoek naar meer inspiratie? In het boek Uitgelezen beschrijft Loes Vork stap voor stap hoe je een uitgelezen boek verandert in je eigen creatieve speeltuin, ook als je niet creatief bent.