fbpx

Flow van Boekselen leidt naar Flow Magazine

Over Flow en Doordraafgevaar

Oudjaarsdag, de dag om terug te kijken op het afgelopen jaar. Mijn laatste boeksel activiteit was (en is) het organiseren van de online challenge #12dagencreatief. Het is een erg uitgebreide challenge geworden.

Is het te veel inspiratie?

En: kan inspiratie te veel zijn?

Ja, dat kan. Ik zit altijd vol met ideeën en daar kan ik echt last van hebben. Niet van de ideeën zelf trouwens, maar van het gevoel dat ik ze ook allemaal moet uitvoeren. En ik heb last van de spullen die ik bewaar rond die ideeën, en die ik niet weg wil doen omdat ik ze nodig zal hebben op het moment dat ik eraan toe kom.

In de tijd dat ik in psychotherapie was, was deze kwestie een van de gespreksonderwerpen. Ik weet nog dat ik in mezelf moest lachen toen de therapeut voorstelde dat ik de ideeën in een boekje zou noteren, zodat ik de spullen veilig weg kon doen. Hij moest eens weten hoe veel ideeënboekjes ik al heb liggen… Ook daar is overvloed!

Ik moet ook vaak denken aan wat Jenny de Bode ooit tegen me zei: ‘Jij kunt je ideeën gerust weggeven, want je krijgt altijd weer nieuwe’. Dat vind ik een hele mooie gedachte. Ik denk er niet alleen aan als ik creativiteit deel, maar ook als ik kennis deel voor mijn werk. Ik hoor vaak van andere ondernemers dat ze voorzichtig zijn met kennis delen omdat klanten dan misschien geen training of advies meer van je willen kopen. Maar ik ervaar precies het omgekeerde: de leuke klanten komen erdoor naar me toe. Plus: het is maar goed dat niet iederéén naar mij komt, want daar heb ik geen tijd voor! Door marketing kennis te delen via bijvoorbeeld mijn werkochtenden, kan ik meer mensen helpen en dat vind ik fijn. Ik word zelf niet ‘armer’ van het weggeven van kennis, integendeel. Ik mag ook veel ontvangen.

De challenge #12dagencreatief ontstond in een flow

Terug naar de challenge #12dagencreatief. De omvang en samenstelling van de challenge ontstond toevallig, lastminute en organisch. Ik heb ervoor gekozen om dat te laten gebeuren, in het vertrouwen dat het goed zal zijn. Waar ik anders altijd alles wil controleren en beredeneren, heb ik dat nu los gelaten. Ik heb dus niet de bijdragen van de andere deelnemers gescreend of bewerkt.

De challenge bevat zeer veel en nogal uiteenlopende inspiratie. Sommige deelnemers vinden dat heerlijk, anderen vinden het te veel. Die laatste groep meldt zich weer af, of bewaart de inspiratie voor later. Het is tenslotte 1 aflevering per maand dus je kunt er letterlijk een heel jaar mee vooruit.

Als je mijn eigen werk in deze periode bekijkt (de journal pagina’s die ik op Instagram via @loesvork deel en op Facebook via mijn persoonlijke profiel), zie je dat ik lang niet alles gebruik. Ik vat eerst alle input samen in een lijstje kernwoorden, en schrijf vrijelijk associërend een pagina voor mezelf. Daarna maak ik een collage met wat ik extra wil koesteren of waarover ik extra wil nadenken. Dat is het deel dat ik laat zien.

Voel wat je zelf nodig hebt, en blijf daarbij!

Je kunt eruit halen wat je zelf wilt en nodig hebt. Het lichtplan bijvoorbeeld is misschien een vreemde eend in de bijt, maar voor mij herinnert die bijdrage me dagelijks eraan dat mijn woning mijn veilige plek is die aandacht behoeft. En dat is hier ook heel nuttig, qua schoonmaken en opruimen en zo.

En het herinnert me eraan dat ik een lichtje voor mezelf aan mag steken. Dat ik voor mezelf mag zorgen en blij mag zijn met de dingen die ik doe en met wie ik ben.

Wat de Flow bracht

Deze challenge ontstond in een flow, en dat was goed te merken. Andere inspiratoren sloten zich aan bij die flow en leverden binnen een week hun bijdrage. Het tijdschrift Flow Magazine kreeg er lucht van en publiceerde erover op haar site. Zoals #12dagencreatief nu gelopen is, heeft het geleid tot bijna 800 deelnemers in plaats van 70. En dat past heel goed bij mijn wens om een groter bereik te krijgen met boekselen.

Heel veel mensen hebben nu voor het eerst kennis gemaakt met boekselen en dat vind ik heel bijzonder. Dat is wat het mij brengt, deze overvloed. Het bezorgt me ook ongemak, gewend als ik ben aan bescheiden zijn.

Leven met overvloed

Verder vind ik het wel mooi symbolisch voor de wereld waarin we nu leven. Zo veel, een overvloed. Je gaat kapot als je dat allemaal wil hebben. Het is niet voor niets dat ik geen televisie kijk, geen krant lees en de meldingen op mijn smartphone uit heb staan. En dat ik in mijn papieren agenda afspraakloze dagen en weken inplan. Dat is mijn manier om de zowel externe als interne overvloed aan te kunnen.

Wat wens ik voor het nieuwe jaar?

Ik wens je liefde, rust en ruimte voor jezelf.

En héél veel creativiteit natuurlijk!

Hartelijke groet,
Loes Vork