Instructie voor alle bloemenboeksels:
- Gebruik een oud boek om in te werken, of een pagina uit een tijdschrift of een krant
- Kies een pagina met tekst
- Lees over de bloem/bloemen van de dag/maand en kies, als het er twee zijn, welke je als onderwerp neemt
- Zoek naar woorden die voor jou te maken hebben met deze bloem en omlijn deze met een permanente fineliner. Vind je niets? Geen probleem, ga gewoon verder met de volgende stap.
- Teken de bloem van de dag of maand over de pagina, waarbij je de omlijnde woorden uitspaart. Zoek eventueel online naar voorbeelden om na te tekenen (kleurplaten zijn vaak heel geschikt)
- Voeg kleur toe
Inleiding
Bij het Boekselen gebruik je een oud (afgedankt) boek om bijvoorbeeld in te tekenen (over de tekst heen) en collages in te maken. Ik (Loes) geef daar workshops in en schreef er een boek over: ‘Uitgelezen‘. Dit jaar deel ik tijdens #12dagencreatief boeksels met bloemen.
Bloemen zijn mooi… Wie houdt er nu niet van bloemen? Bovendien hebben bloemen vaak een symbolische betekenis. Daardoor zijn ze extra leuk om mee te boekselen. Je kunt vrij eenvoudig online voorbeelden vinden om na te tekenen of over te trekken, je kunt heerlijk met kleur werken en je kunt op zoek naar woorden die je met de bloem associeert. Voor deze serie boeksels maak ik gebruik van de ‘birth month flowers’: bij iedere maand horen een of twee geboortebloemen. Maar wijk er gerust vanaf als je een andere bloem in beeld wilt brengen
Dag 1 / januari: Anjer en sneeuwklokje
Anjers (carnations ) staan symbool voor toewijding, loyaliteit en liefde. Het verhaal gaat dat de eerste anjers bloeiden dankzij Maria’s tranen die vloeiden vanwege haar verdriet om Jezus. Lichtrode anjers staan voor bewondering, donkerrode voor gelegenheid, liefde en verloving. De witte anjer wordt sinds WOII gebruikt als teken van verzet. In Ierland horen groene anjer bij St. Patricks Day. De botanische naam voor anjer is dianthus, van dios (god) en anthos (bloem).
Het sneeuwklokje (snowdrop) staat symbool voor hoop, (opnieuw) ontwaken en lenteverwachting. De wetenschappelijke naam Galanthus nivalis is afgeleid van ‘gala’ (melk), ‘anthos’ (bloem) en ‘nivalis’ (sneeuw)
Februari: het viooltje en de iris
Viooltjes staan voor trouw, nederigheid en spirituele wijsheid. Het geven van paarse Viooltjes kan een teken zijn van waardering en respect. Witte viooltjes staan voor reinheid en onschuld en gele viooltjes stralen vreugde en vriendelijkheid uit. De Oude Grieken kweekten viooltjes voor medicinale doeleinden en om de wijn een beetje zoeter te maken. De hartvormige blaadjes werden gebruikt in liefdesdrankjes.
Irissen symboliseren welsprekendheid, wijsheid, hoop, vertrouwen en moed. Keizers en koningen hebben vaak een iris in hun wapen. De Iris wordt ook gezien als een brug tussen hemel en aarde, die goddelijke communicatie en leiding vertegenwoordigt. Droom je over irisbloemen? Dan staat je wellicht persoonlijke groei te wachten.
Maart: de narcis
Narcissen (daffodils) worden geassocieerd met hergeboorte (terugkeer van de lente), geluk, trots en voorspoed. De naam Narcissus verwijst naar de Griekse Narcissus die verdronk omdat hij verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld in het water. Volgens de legende bloeit de narcis aan de waterkant op de plek waar dit gebeurde.
De narcis is de nationale bloem van Wales. Degene die de eerste narcis van het seizoen ziet, staat geluk en voorspoed te wachten voor de rest van het jaar. Heb jij er al een gezien?
April: het madeliefje en de lathyrus
Madeliefjes – wat is een grasveld zonder daisy’s? Zo gewoon maar ook heel bijzonder, want ze zouden de oudste bloemen op aarde zijn. Er zijn in steen uitgehouwen tekeningen van madeliefjes gevonden van minstens 3000 voor Christus. De bloemen staan symbool voor onschuld, puurheid, loyaliteit en een nieuw begin. Ook worden ze geassocieerd met vruchtbaarheid en moederschap.
De lathyrus (sweet pea) staat vooral bekend om de heerlijke geur. Deze bloem wordt vaak geassocieerd met tedere gevoelens en genegenheid, maar ook met plezier en vreugde, dankbaarheid en waardering. In sommige tradities symboliseert de Lathyrus een afscheid of vertrek, wellicht vanwege de korte bloeitijd.
Mei: het lelietje-van-dalen en meidoornbloesem
De zoet geurende Lelietjes-van-dalen verschenen waar Eva’s tranen op de grond vielen toen ze was verbannen uit het Paradijs. Maar er wordt ook verteld over de bloemen die opdoken waar het bloed van St. Leonardus viel, bij zijn urenlange gevecht tegen een draak. ‘Lilly of the Valley’ staat symbool voor nederigheid, zoetheid, de terugkeer van geluk en moederschap.
De bloesem van de meidoorn is even betekenisvol. De stekelige meidoorn (hawthorn) werd vaak geplant rondom huizen en boerderijen om kwade geesten af te weren, en staat voor liefde en bescherming. De vroege bloei symboliseert wedergeboorte en een nieuw begin; een belofte van toekomstige groei en overvloed. In de traditionele geneeskunde werd meidoorn gezien als een helende plant, vooral bij hartkwalen.
Juni: de roos en kamperfoelie
De roos is natuurlijk een klassiek symbool voor liefde, eer en toewijding, hoewel de betekenis per kleur kan verschillen. Rode rozen zeggen ‘ik hou van jou’, oranje rozen staan voor passie en verlangen, gele voor vriendschap en platonische liefde, roze rozen voor geluk, dankbaarheid, vreugde en bewondering en witte rozen staan voor puurheid en onschuld.
Kamperfoelie (honeysuckle) gaat niet alleen in de tuin prima samen met de roos. Vanwege de manier waarop de klimplant zich om andere planten wikkelt, wordt kamperfoelie gezien als een symbool van eeuwige liefde en gehechtheid of trouw. Met zijn aantrekkelijke bloemen en heerlijke geur, staat kamperfoelie ook voor de schoonheid en zoetheid van het leven.
Juli: de delphinium en waterlelie / Delphinium
De delphinium (larkspur) staat symbool voor een open hart, positiviteit, waardigheid en elegantie. De blauwe bloem dankt haar naam aan de oude Grieken die vonden dat de vorm van de bloem doet denken aan de neus van een dolfijn.
Waterlelies worden al eeuwenlang geassocieerd met spiritualiteit en verlichting, vooral in oosterse culturen. Ze staan symbool voor puurheid, eenheid en het vinden van vrede en balans. In de traditionele geneeskunst worden ze beschouwd als kalmerend, rustgevend en balancerend, waardoor ze een populaire keuze zijn voor aromatherapie en meditatiesessies. Als je een vijver, rivier, sloot of plas ziet met waterlelies, dan weet je zeker dat de waterkwaliteit goed is.
Augustus: de gladiool en de klaproos
De klaproos (poppy) staat voor verbeelding, vreugde en geluk. In Japan en China symboliseert de rode bloem de diepe liefde tussen een echtpaar, terwijl de gele klaproos staat voor gezondheid, welvaart en succes. Rode klaprozen werden ook een symbool van respect en herinnering voor de gevallenen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op het zeer gehavende land aan het westfront verschenen klaprozen, en dit verschijnsel werd beroemd door het gedicht ‘In Flanders Fields’ door John McCrae.
De gladiool dankt haar naam ‘gladius’ (zwaard) aan de vorm. Wanneer gladiatoren tijdens de Romeinse tijd een gevecht wonnen, werd deze bloem naar hen gegooid. De gladiool staat symbool voor een sterk karakter, eerlijkheid, gulheid en integriteit.
September: de aster en de klimmende winde
Aster is Grieks voor ster. De stervormige bloemen staan voor liefde, wijsheid, vertrouwen en onschuld.
De klimmende winde (morning glory) symboliseert liefde, genegenheid en geduld. Maar de sterke, meestal paarse bloemen staan ook voor de kracht om je wensen en dromen te realiseren. Veerkracht en aanpassingsvermogen. Ze bloeien maar kort, vroeg in de ochtend, vandaar dat ze ook ‘dagbloemen’ worden genoemd.
Hij doet me denken aan de witte haagwinde, die vooral als een plaag wordt gezien, hoewel hij ook als ‘lichtbrenger’ wordt beschouwd. De Vlaamse bijnaam onze-lieve-vrouwe-glazeke is wat charmanter dan het Nederlandse pispotje!
Oktober: de goudsbloem en de cosmea
De goudsbloem calendula (marigold) is een gouden, stralende bloem die wordt toegepast bij ontstekingen en huidproblemen. Hij wordt geassocieerd met de zon en haar leven-gevende energie en staat voor transformatie, genezing en vernieuwing. Andere betekenissen die aan de bloem worden toegeschreven zijn koppigheid en standvastigheid, maar ook warmte en creativiteit. In China staat de bloem voor onsterfelijkheid.
Cosmea (cosmos) heeft een totaal andere uitstraling en representeert liefde, vrede, harmonie, bescheidenheid en rust. Gelukkig elke dag; voor altijd gelukkig.
November: de chrysant
De chrysant werd voor het eerst gekweekt in de vijftiende eeuw in China. In het algemeen staat de chrysant symbool voor vriendschap, eerlijkheid en blijheid. Andere betekenissen zijn liefde, een lang leven, vreugde, wedergeboorte, geluk, afscheid en loyaliteit.
Verschillende beschavingen interpreteren Chrysanthemum anders. De Japanse nationale bloem, de chrysant, symboliseert de zon, een lang leven en plezier. Het vertegenwoordigt de adel in de Chinese kunst en literatuur. Chrysanten worden meestal gebruikt bij begrafenissen in het Westen. Er bestaan meer dan 40 soorten chrysanten in diverse bloemkleuren en -vormen.
December: hulst (en narcis)
Hulst (holly) pas perfect bij de maand december. De plant blijft altijd groen en lijkt immuun voor de tijd en de wisseling van de seizoenen. Vroeger stond ze symbool voor vruchtbaarheid en diende hulst als bescherming tegen bliksem en heksen. In het Keltische alfabet werd de hulst ’tinne’ genoemd wat ‘vuur’ betekent. Hulst brengt licht en warmte in een donkere tijd. Maar na de Twaalfde Nacht (Driekoningen) moest het kerstgroen dat in huis was gehaald, volgens Brits gebruik verbrand worden, anders bracht het ongeluk of dood. Tegenwoordig staat hulst symbool voor geluk, vrede en vrolijkheid.
De narcis heb ik in maart al beschreven…