fbpx

Creatief Gouda: ontstaan door inspirerende ontmoetingen

Ontmoetingen met andere mensen zijn inspirerend, vooral als je daarbij kunt praten over de dingen die voor jezelf en de ander belangrijk zijn. Dat heb ik heel mooi ervaren toen ik in de herfst van 2010 voor de eerste keer deelnam aan de Goudse Hartstocht. Als deelnemer vertel je in je eigen woonkamer over je passie, aan zes andere Gouwenaren die jou op hun beurt ook ontvangen en deelgenoot maken van hun hartstocht.

Indrukwekkende passies
Ook wanneer je de passie van de ander niet deelt, word je geraakt door het mooie wat je van de ander ziet en voelt. Heel indrukwekkend. Goudse Hartstocht is een geweldig initiatief dat van Gouda een nóg leukere en mooiere stad maakt om in te wonen en leven.

De passie die ik in de herfst deelde met mijn groepsgenoten, betrof het maken van creatieve dagboeken (art journaling) en boeksels (altered text). Ik heb daar enorm veel plezier in en het gaf mij een grote stimulans om dit te delen met andere mensen. Dit bracht mij op het idee om thuis workshops te gaan geven op dit gebied. Gewoon met een klein groepje volwassenen en/of kinderen aan mijn eettafel mooie dingen maken, creativiteit op gang brengen en ondertussen ook nog interessante mensen leren kennen.

Gezamenlijke aanpak
In mijn werk als communicatiekundige begeleid ik zelfstandige dienstverleners bij het werven van hun klanten. Ik had dus meteen helder voor ogen dat ik grondige aandacht aan de klantenwerving zou moeten besteden. En dat een gezamenlijke aanpak daarvoor wel eens de juiste weg zou kunnen zijn. Ik vermoedde dat er in Gouda en omgeving veel meer mensen zijn die hun creativiteit met anderen willen delen. Zij geven laagdrempelige workshops, gewoon thuis of in een eigen atelier, voor een toegankelijke prijs. Zij hebben vaak niet de financiële middelen om hun aanbod door middel van advertenties en professioneel drukwerk onder de aandacht te brengen. Zou het niet een geweldig idee zijn om met zijn allen ons aanbod in één folder te presenteren?

Van idee naar feit
Ik presenteerde mijn idee voor Creatief Gouda tijdens Bruispunt Gouda in december 2010. Een maand later, op 17 januari 2011, bezochten 23 belangstellenden de startbijeenkomst van Creatief Gouda. Ik vond een sitebouwer en een grafisch ontwerpster bereid om een bijdrage te leveren aan de opbouw van Creatief Gouda. En nóg een maand later, op 17 februari, verscheen de eerste folder van Creatief Gouda, met daarin een mooie verzameling van 22 verschillende creatieve workshops. Met bijbehorende website! De adverteerders zijn er unaniem blij mee. Zij gingen de 17e naar huis met een stapel folders onder de arm én boordevol tips om op plezierige, effectieve en betaalbare wijze klanten te werven voor hun workshop. In het najaar van 2011 verscheen de tweede folder van Creatief Gouda. En in januari 2012 de derde!

Wat houdt Creatief Gouda precies in?
Creatief Gouda is een platform voor mensen die creatieve workshops aanbieden in Gouda en omgeving. Doel: bevorderen van de onderlinge samenwerking, onder meer door middel van
(1) netwerkbijeenkomsten
(2) gezamenlijke inzet van social media als Twitter, Facebook en LinkedIn
(3) gezamenlijke folder
(4) site https://www.creatiefgouda.nl
(5) gezamenlijke deelname aan daarvoor geschikte evenementen, zoals Gouda bij Kaarslicht en de Goudse Hofstedendagen.

Geef je ook creatieve workshops?
Ben je ook creatief, of gewoon ‘handig’, en geef je workshops of zou je die willen geven? Het kan werkelijk van alles zijn. Vilten, papier scheppen, muzikaal improviseren, nestkastje timmeren, bloemschikken, toneel spelen, insectenhotel maken, levenslijn schilderen, sieraden maken, dagboek schrijven, zingen, knutselen met afval, fiets repareren, liedteksten schrijven, mutsen breien, koken met kinderen, boekjes kaften, groenten kweken in je voor- of achtertuin, enzovoorts. Vanuit hobby of professionaliteit.
Dan nodig ik je van harte uit om je aan te sluiten bij Creatief Gouda!

Concept, organisatie en eindredactie: Loes Vork van Vork Communicatie
Ontwikkeling site: Leo Wolff van Boleo (webcopy, webdesign en marketing)
Grafisch ontwerp (logo en folder): Bianca Spierenburg van Studio Polkadot / Visuele Communicatie
Fotografie folder:
Remco Smits van Remco Smits Fotografie
Herma van Boheemen van Personal Pictures

Hartelijke groet uit Gouda!
Loes Vork

Plaats een reactie