Afgelopen week verbleef ik in mijn uppie een week in een heerlijk huisje op Vlieland. Omdat ik af en toe zo’n behoefte heb aan alleen zijn. En omdat ik een poosje ongestoord wilde werken aan mijn nieuwe boek. Of liever gezegd: aan ons nieuwe boek, want ik schrijf het samen met psycholoog (‘mijn’ psycholoog) Adriaan van ‘t Spijker. Het wordt een boek over hoe het is om in psychotherapie te zijn.
Waarschijnlijk had je al in de gaten dat boekselen en journalen niet alleen leuke, creatieve hobby’s zijn, maar dat ze voor mij ook belangrijke middelen zijn voor zelfreflectie, persoonlijke ontwikkeling, en om tot rust te komen. Het gaat beter met me wanneer ik regelmatig de tijd neem om in mijn creatieve dagboek te werken, te schrijven, te tekenen en te boekselen.
Reconstructie van het proces van psychotherapie
Mijn boekselboeken en journals speelden dan ook een grote rol in de periode dat ik in psychotherapie was, een paar jaar geleden. En hoewel ik dat werk puur voor mijzelf maakte, kon ik er na afloop gemakkelijk het therapeutische proces mee reconstrueren, voor een boek. Toen Adriaan daar lucht van kreeg, vertelde hij me dat hij dat boek graag samen met mij wilde schrijven. Dat zei hij nadat hij net mijn eerste boek had gelezen, dus dat vond ik wel een compliment!
Zo’n plan is snel gemaakt, maar de uitvoering vraagt wat meer tijd. In oktober 2019 ontstond het idee, net na de presentatie van ‘Uitgelezen’. In december 2019 hadden we onze eerste werkafspraak. Daarna begon ik met het schrijven van mijn kant van het verhaal, waar ik gedurende enkele weken bijna continu aan werkte. Ze noemen dat flow, maar het had meer weg van een stortvloed. Ik zat er helemaal in en kon en wilde er niet uit tot het ‘af’ was.
Daarna schreef Adriaan gedurende een jaar aan zijn kant van het verhaal. Ik redigeerde zijn teksten en probeerde de grote lijn in de gaten te houden. Inmiddels is het februari 2021 en nam ik enkele dagen de tijd om het boek opnieuw grondig door te nemen. Het ligt nu weer bij Adriaan, zodat hij het in één keer kan lezen. Ik hoop dat het manuscript voldoende is uitgewerkt om uitgeverijen te gaan benaderen.
Waarom een uitgever, en welke?
Toen ik aan mijn eerste boek werkte, over boekselen, werkte ik aanvankelijk samen met een uitgeverij van creatieve boeken. Maar die dwong me in een richting die me toch niet goed paste. Vanuit hen gezien was het logisch, omdat ze een boek wilden maken dat een groot publiek kon plezieren. Maar ik wilde liever wat meer diepgang, ook al betekent dat een kleiner bereik. Uiteindelijk koos ik ervoor om het boek zelf uit te geven. Ik moest dus ook zelf beslissen over dingen als de vormgeving, de marketing en de keuze van de verkoopkanalen. En alle kosten dragen. Niet de meest gemakkelijke weg, maar wel een zeer leuke en leerzame.
Maar voor dit nieuwe boek willen we wel graag met een uitgeverij in zee. En dan het liefst een uitgeverij die actief is op het gebied van psychologie en non-fictie. Ik denk dat we dan heel goed ons publiek kunnen bereiken, dat bestaat uit mensen die interesse hebben in psychotherapie omdat ze overwegen om in therapie te gaan, omdat ze in therapie zijn of zijn geweest, of omdat ze in opleiding zijn of werken als therapeut.
Wat is er zo leuk aan een boek over psychotherapie?
Het boek is interessant om te lezen omdat je als lezer nieuwsgierig bent hoe het verder gaat, en vanwege de kennis over psychologie en therapeutische gesprekken die erin zit. Daar heb je zelf misschien ook wat aan. Je krijgt een inkijkje in wat er gebeurt tijdens therapie, zowel in als buiten de gesprekken. Je leest over de problemen die ik in mijn leven tegen kwam en hoe ik leerde om daar beter mee om te gaan. Of nou ja, eigenlijk leerde ik vooral om mezelf wat vriendelijker tegemoet te treden. Herkenbaar? En je leest over de momenten waarop het even niet zo goed liep tussen de therapeut en mij, want ja, ook dat hoort erbij. Achteraf zeg je dat je van die momenten het meeste hebt geleerd. Wat ook zo is.
Dus… op naar een lijstje van favoriete uitgevers!
Tussen welke boeken past dat van ons? Voor mijn onbescheiden neus staan op dit moment boeken als ‘In therapie’ door Ginny Elkin en Irvin D. Yalom, ‘Misschien moet je eens met iemand praten?’ door Lori Gottlieb, ‘De kracht van kwetsbaarheid’ door Brené Brown en PAAZ door Myrthe van der Meer. Duimen jullie voor ons?
PS: Je kunt het boek ‘Denk je dat je mij kunt helpen?‘ nu rechtstreeks bestellen bij de auteur. Het wordt verzonden vanaf eind september 2022.
Volg ons ook op Instagram: https://www.instagram.com/denkjedatjemijkunthelpen/
en op Facebook: https://www.facebook.com/denkjedatjemijkunthelpen
Meer boeken van Loes Vork
Bekijk het boek ‘Uitgelezen’ over de creatieve techniek boekselen