fbpx

Drukken in je boekselboek

Boekselen gaat komend weekend naar de Drukkunstbeurs! Deze beurs is op zaterdag 22 en zondag 23 oktober in Amersfoort en de entree is vrij voor bezoekers (11-17 uur). Er zijn meer dan 75 kramen, dus kom gezellig langs als je houdt van boeken, papier, kunst en het veelzijdige ambacht van drukken. De Prodentfabriek is op loopafstand van station Amersfoort.

Of kom twee weken later naar de BoekAmbachtBeurs in de Pieterskerk in Leiden! Ook daar is Boekselen present met kraam en workshops; zaterdag 5 en zondag 6 november 2022 (11-17 uur).

Drukselen

Wat Boekselen betreft wordt dat dus drukken in je boekselboek, oftewel ‘drukselen’. Je kunt er zelf mee aan de slag tijdens een workshop op mijn stand. Ik heb 4 technieken voorbereid om te drukken in je boekselboek, of eventueel op losse boekpagina’s. Maar ik had nog wat ideeën over, en die deel ik graag in deze blog.

Lijmpistool-stempel

Natuurlijk kun je afdrukken maken met kant-en-klaar stempels en sjablonen. Extra leuk is het om zo’n stempel of sjabloon zelf te maken. Dat kan bijvoorbeeld met een lijmpistool en een stuk bakpapier.

Werkwijze:

 • Zoek of maak een afbeelding die uit lijnen bestaat en die niet al te gedetailleerd is.
  Leg deze onder een stuk bakpapier. Zonder voorbeeld tekenen kan natuurlijk ook.
 • Verwarm de lijm in je lijmpistool en teken daarmee de afbeelding. Zorg ervoor dat alle lijnen aan elkaar vast zitten.
 • Laat de lijmtekening drogen en trek hem van het bakpapier. Knip eventuele storende lijmdraden weg.
 • Je kunt de lijmtekening nu gebruiken om afdrukken mee te maken: breng inkt of verf aan of de platte zijde. Of gebruik het als sjabloon en breng verf of inkt aan in de uitsparingen door te tamponneren of te sprayen. Of gewoon inkleuren met stiften of potloden.

Mandala stempelen met letterstempels

Werkwijze:

 • Kies een woord op je boekpagina dat een beetje centraal staat.
 • Neem een letterstempel en stempel deze letter rondom het woord, in een cirkel.
 • Kies een andere letter en stempel een tweede cirkel.
 • Herhaal tot de pagina vol is.
 • Variatie: dit kun je natuurlijk ook doen met figuurstempels!

Heb je zin om nog meer druktechnieken in je boekselboek te leren? Kom dan op 22 of 23 oktober 2022 naar de Drukkunstbeurs en meld je aan voor een van de workshops die ik daar geef. Of kom twee weken later naar de BoekAmbachtBeurs in de Pieterskerk in Leiden!