fbpx

Werken in en met boeken en auteursrecht

Auteursrecht bij het boekselen: hoe zit dat?

Op het boek waarin je boekselt rust auteursrecht. Zowel op de tekst als op de afbeeldingen. Als je gewoon boekselt voor jezelf, als hobby, dan is dat geen enkel probleem. Maar als je je werk publiceert, kan het wel een probleem zijn. Je schendt het auteursrecht als het oorspronkelijke werk nog herkenbaar is, wanneer je jouw toevoegingen weg zou halen. Alleen wanneer de auteur meer dan 50 jaar geleden is overleden, hoef je geen rekening meer te houden met auteursrecht.

Let op: dit is mijn interpretatie /samenvatting van wat ik hierover heb geleerd door gesprekken met onder meer een advocaat die is gespecialiseerd in intellectueel eigendom. Ik ben leek op dit gebied.

Blijft het oorspronkelijke werk overeind?

Als je werk van anderen in jouw eigen werk opneemt, of als basis gebruikt voor je eigen werk, dan is dus de vraag: als je jouw toevoegingen weg haalt, staat het oorspronkelijke werk dan nog overeind? Over het antwoord op deze kun je van mening verschillen, en dan weet je het pas zeker na een rechtszaak.

Commerciële belangen

Daarbij was het interessant om het verschil in perspectief te bemerken. De advocaat gaat voor absolute zekerheid, en die bleek er niet te zijn. Ik wil zelf natuurlijk geen onnodige risico’s lopen, maar vertrouw er toch ook op dat de betrokken partijen niet meteen naar de rechter zullen stappen, zo lang je zo netjes mogelijk handelt en het niet gaat om grote commerciële belangen (aan beide kanten).

Wie herkent het nog?

Bij veel van mijn boeksels kun je niet meer zien in wat voor boek ik het heb gemaakt, hoewel een auteur of uitgever eigen werk waarschijnlijk wel zal herkennen. In sommige andere boeksels kun je het oorspronkelijke werk nog wel zien. Zeker als je nog ergens de namen van personages kunt lezen, is het gemakkelijk te herkennen. Hoewel ‘kunnen herkennen’ ook nog weer wat anders is dan ‘auteursrecht schenden’.

Nieuw creatief werk

Ik laat op mijn site en social media gewoon alle boeksels zien die ik wil. Daarbij vertrouw ik erop dat het wordt gezien als een nieuw creatief werk. Bovendien hoop ik dat niemand er aanstoot aan neemt omdat het ten eerste duidelijk om een hobby gaat, en ten tweede omdat ik respectvol om ga met de oorspronkelijke inhoud; ik maak er geen opruiende of aanstootgevende boeksels mee.

Toestemming vragen voor gebruik geeft wel zekerheid auteursrecht

Maar als de uiting commercieel is, zoals voor mijn boek ‘Uitgelezen’, vraag ik toestemming. Of ik gebruik boeksels waarbij de tekst eronder nog amper te zien is, of details van boeksels waarop dat het geval is. Ik denk ook dat het verschil maakt of je echt nieuwe tekst hebt gemaakt van losse woorden (lijkt me veilig), of dat je complete zinnen intact laat (lijkt me niet veilig).

Lees ook mijn andere blog over dit onderwerp:
https://boekselen.nl/2019/07/toestemming-vragen-is-nog-niet-zo-gemakkelijk.html