fbpx

Jezelf ondersteunen met creativiteit

Creativiteit is een geweldige manier om jezelf te ondersteunen in het leven.

Het is bekend dat de meeste mensen een favoriete manier te hebben om te vluchten voor spanning of moeilijke omstandigheden of gevoelens, en dat wordt dan jouw ‘drug of choice’ genoemd. Maar de tegenhanger bestaat ook, namelijk je ‘creativity of choice’. Wat is jouw favoriete manier om ontspannen, om bij je gevoel te komen en om dingen te verwerken en verdiepen? Bij mij is dat, naast het boekselen, ook het werken in een artjournal oftewel creatief dagboek.

Mijn-geheim-lege-nest-Loes1Toen onze dochter naar Wenen vertrok, niet voor een poosje maar ‘voor altijd’ was ik daarvan echt wel even van slag. En dan vind ik het fijn om bewust tijd te nemen om daarbij stil te staan door iets te maken in mijn journal. Soms maak ik zo’n pagina in een half uurtje, soms ben ik er een paar dagen mee bezig en voeg ik steeds iets toe. Mijn ‘legenestpagina’s’ hadden meerdere dagen nodig.

Het begon met een stapel oude encyclopedieën die ik van iemand cadeau kreeg waarin mooi gekleurde kaarten zaten, waaronder een van Wenen. Die lag al ergens in een stapeltje knipsels klaar om ooit te gebruiken. In een tijdschrift vond ik een tekening van een jonge vrouw die me aan mijn dochter deed denken, in dezelfde kleurstelling als de kaart. Die twee combineerde ik op mijn spread. Mag je dat al een collage noemen, als het uit maar twee onderdelen bestaat?

Vervolgens heb ik drie tijdschriften genomen en ben ik gaan zoeken naar koppen die me van pas kwamen. Als eerste ontstond de tekst aan de rechterzijde:

Lieve dochter
Kind koos opnieuw
Haar eigen weg
Ze groeit en verlegt de focus
Een internationale toekomst
In Oostenrijk
We wonen niet meer samen

Deze tekst beschrijft de aanleiding maar gaat nog niet echt over mij. Behalve dan de conclusie dat we niet meer samen wonen.

De tekst ‘Wat voel ik precies?’ nodigde me uit om wat aandacht te besteden aan mijn gevoelens daarbij.

lege-nest-mijn-geheim-loes2

Wat voel ik precies?
Ik voel me gesloopt
Verdrietig
Trots

 

 

Als je toen aan me had gevraagd hoe ik me voelde, had ik nooit ‘Ik voel me gesloopt’ gezegd. Maar zodra ik die tekst zag wist ik dat het klopte. Van alle emoties, ook gedurende de periode dat we voorbereidingen troffen voor haar vertrek, was ik letterlijk heel erg moe. Ik was blij even alleen thuis te zijn, terwijl Martin onze dochter en al haar spullen met de auto naar Oostenrijk bracht.

Het is tijd voor nieuwe dingen
– Dat voel ik aan alles
Niet alleen haar leven,
Maar dat van het hele gezin

Niet meer naast elkaar zitten

Na deze spread ging ik nog een paar dagen door met het zoeken naar zinnen en woorden die pasten bij hoe ik me voelde. Ik legde de groeiende verzameling op een groot vel en bleef schuiven tot het verhaal naar mijn zin was. In een van de tijdschriften vond ik ook een mooie schildering van een vogel, waarbij uitgelegd stond dat blauw melancholie symboliseert. Het is een gouache van Pieter Bijwaard. Door die kleur blauw ook te gebruiken als omlijsting voor de found poetry werden ook dit twee pagina’s die mooi bij elkaar passen.

melancholie

Het is pijnlijk maar
Ik denk gewoon: niet tegenstribbelen
Ik moet door én
Ik moet vriendelijk zijn voor mezelf

Ik neem maatregelen
Goede zelfzorg
Waarom helpt eten bij rouwverwerking?
Herstelacties voor mezelf
Schrijven, rust voor je hart
Even knuffelen
Wandelen
Voldoende slaap

Hoe nu verder? Kostbare momenten samen herinneren
Dat fijne van vroeger
Ondertussen blijft het natuurlijk wel belangrijk dat je elkaar echt blijft zien
Nieuwe rituelen reserveren voor verbinding

Het gave van found poetry vind ik dat je woorden vindt en combinaties gebruikt, die je met gewoon schrijven niet zou vinden. Ik zocht een werkwoord bij ‘rituelen’ en dan denk ik zelf aan iets als ‘maken’ of ‘verzinnen’. Maar die woorden waren niet beschikbaar in het materiaal waartoe ik me (expres) beperkte. Natuurlijk kun je meer tijd nemen en net zo lang zoeken tot je het woord vindt dat je nodig hebt. Maar ik dwing mezelf om het te doen met het beperkte materiaal dat ik heb en dan ontstaan er juist onverwacht mooie vondsten. ‘Rituelen reserveren’ vind ik een mooie combinatie omdat beide woorden met een r beginnen en een gelijk aantal lettergrepen hebben. ‘Voor verbinding’ is ook fijn met de twee v’s, die bovendien verbinding maken met de v in ‘reserveren’.

Blij met het resultaat. Blij met het proces. En blij met de tastbare herinnering aan deze gebeurtenis in mijn leven.

Toen ik op de Facebookgroep RUM een oproep zag van een journalist voor verhalen over het lege nest syndroom, plaatste ik een foto van de eerste spread als antwoord. Dat leidde uiteindelijk tot een interview in het tijdschrift Mijn Geheim (Klik hier voor de pdf: Mijn-geheim-leeg-nest-bestelbijdeauteur-web). De foto’s zijn gemaakt door Hannah Hansen fotografie. De tekst is van Jet Hoogerwaard.

In het artikel wordt ook nog even Bestelbijdeauteur.nl genoemd, het boekenplatform dat ik samen met Nienke heb opgericht en dat we samen beheren. Ik vanuit Gouda, Nienke vanuit Wenen.

artikel-in-mijn-geheim