fbpx

Help, waar is mijn creativiteit gebleven?!

Misschien herkenbaar: je volgde een leuke workshop, je leerde een nieuwe techniek en je nam je voor om daar thuis lekker mee verder te gaan. Maar op de een of andere manier lukt dat toch niet. Je weet niet hoe je moet beginnen, je voelt je wat onzeker: hoe moest het ook alweer? In deze blog geef ik  je ideeën om toch weer op gang te komen.

Skip ‘hoe het moet’!

Sommige mensen komen niet in beweging omdat ze eerst graag willen weten ‘hoe het moet’. Maar bij de meeste creatieve technieken die ik ken, bestaat dat helemaal niet, die voorgeschreven methode. Voor een workshop maak ik natuurlijk wel stap-voor-stap instructies, maar die zijn niet meer dan een voorbeeld. Je kunt het ook heel anders doen, en dat is ook goed. Misschien nog wel beter! Simpel voorbeeldje: je ‘moet’ de verf van je onderlaag eerst laten drogen voordat je verder gaat. O ja??? Je hebt ook mensen die nat-in-nat schilderen. Gaaf om te zien hoe de kleuren zich mengen! Of die de natte acrylverf als lijm gebruiken voor een collage. Is ook allemaal goed!

Het erom dat je je eigen manier vindt. Wat ben jij voor een mens? Wat past bij jou?

Ligt jouw lat hoog?

Ik werk zelf niet graag op leeg papier van hoge kwaliteit, omdat ik me dan gedwongen voel om echt

iets mooist te maken. En oei, dat gaat vast niet lukken (denk ik). Om dat probleem te ontlopen kies ik bedrukt papier zoals een foto, boekpagina of een overblijfsel van een vorig project. Voor de hoge latters onder ons kan het bovendien goed werken om jezelf voor het proces te belonen, en niet voor het resultaat. Je hebt vandaag een uur getekend, gaaf! Het geeft niks dat het niet perfect is geworden (als dat al mogelijk was). Blijf gewoon tekenen en je zal groeien in die techniek. Goed gedaan!

Ben je een verzamelaar?

Geef jezelf dan bijvoorbeeld een week de tijd om in een mapje of schoenendoos allerlei leuke dingen te verzamelen. Als je na die week aan het werk gaat, spreid je het materiaal uit. Alles lekker om je heen, wat een rijkdom! En je kiest intuïtief de dingen waarmee je aan de slag wilt gaan. Na afloop gooi je de rest weg, en begin je lekker opnieuw met verzamelen, want dat vind je leuk. Als je te veel bewaart kan het belemmeren.

Heb je een lange rijpingstijd?

Dan beperk je de hoeveelheid mooie vondsten en neem je de tijd om je vage plannen tot ontwikkeling te laten komen. Daarbij is het een goed idee om het materiaal in het zicht te houden, bijvoorbeeld op een prikbord of in een mooie schaal op je bureau. Of je maakt aantekeningen in een speciaal notitieboekje dat je altijd bij je hebt.

Heb je te véél ideeën?

Raak je overweldigd door alle mogelijkheden die je ziet? Dan werkt het goed om de hoeveelheid materiaal expres te beperken. Als je bijvoorbeeld found poetry wilt maken, dwing jezelf dan om dat te doen met één huis-aan-huis krantje. Of met één pagina uit dat flutboekje. Staat daar niks in? Moet jij eens opletten!

Heb je de juiste bui?

In de juiste stemming zijn, dat wil ook wel eens helpen. Wat op de ene dag waardeloos materiaal lijkt, leidt op de andere dag tot een fijn kunstwerkje. Hoe kan dat? Het enige dat anders is, is jouw blik. Heb je vandaag niet de juiste bui? Je kunt de juiste bui niet afdwingen, maar soms helpt het om even heel iets anders te doen, zoals een wandelingetje maken. Of bekijk een aanstekelijk filmpje op YouTube.

Ben je een gezelschapsdier?

Spreek dan met iemand af om samen te werken. Ieder werkt aan zijn of haar eigen project, maar wel aan dezelfde tafel. Leuke bijkomstigheid van deze aanpak is dat je kunt grasduinen in elkaars materialen, dat is ook inspirerend. Ik heb een vriendin met wie ik regelmatig zulke werkafspraken heb, met goede koffie erbij, heerlijk! Gezelschap kun je ook vinden op online fora. Creatief Contact van Jenny de Bode is daarvan een heel fijn voorbeeld: mensen tonen hun werk (heel divers!) en geven elkaar opbouwende reacties en leuke tips. Op Facebook kun je ook creatieve groepen vinden. Swaps zijn ook erg leuk en inspirerend: je maakt werk volgens een bepaalde opdracht en je ruilt dat per post met de andere deelnemers. Onderaan deze blog vind je daarvan een paar voorbeelden.

Werk je graag alleen?

Nou ja, dan wil het wel eens helpen om iedereen het huis uit te sturen ;-). Of om héél vroeg op te staan! ????

Heb je nog een extra zetje nodig?

Het volgen van een nieuwe workshop geeft je weer nieuwe ideeën. Sommige workshopaanbieders hebben ook werkochtenden, waar je gratis of voor een klein bedrag kunt aanschuiven. Er zijn ook (gratis) evenementen die inspireren, zoals een open atelier bezoeken of deelnemen aan een sketchcrawl (lekker in elkaars schetsboeken en journals kijken!).       
Je kunt jouw workshop- of cursusleider ook vragen of je je werk mag laten zien. Heb je iets moois geboekseld, een gedicht gevonden of een stempel gemaakt? Ik vind het altijd leuk om te zien! Maak een fotootje van je werk en mail me of tag me als je iets op social media publiceert. Enthousiaste reacties van anderen op je werk zijn altijd leuk. Jouw berichtje voelt voor mij als een cadeautje. Laat je niet tegenhouden door de gedachte dat ik het misschien te druk heb… voor leuke dingen is er altijd wel tijd!

Tot slot: Julia Cameron schreef een waardevol boek voor creatieve mensen die weer op gang willen komen: The Artist’s way. Daar vind je nog veel meer tips en waardevolle methodes, zoals de morning pages en het kunstenaarsuitje. Dat zijn  twee technieken die ik zelf ook regelmatig toepas. Want ook bij mij gaat het niet altijd vanzelf.

Julia Cameron –  werkboek The Artist’s Way: een praktische methode om in twaalf weken de verschillende blokkades die onze creatieve vermogens in de weg staan, op te heffen.

Creatief Contact: een online plek om te inspireren en geïnspireerd te worden
https://jennydebode.nl/creatiefcontact/
Facebook groep Art Journal Elke Week
https://www.facebook.com/groups/984757028264082/
Creatieve blog met uitleg over swappen: https://www.hemelsblauw.net/diy-swap/en zie ook https://instaswap.nl/


Met dank aan Kitty, die me de vraag stelde die tot deze véél te lange blog leidde!

Plaats een reactie